Binnenkomst ECO 24-2 (07-06-2024)

Verslag van Marcel van Campen en Co Baas:

Nadat wij ons gemeld hadden bij de binnenkomst aan de poort begaven we ons naar de van Uhm zaal voor ontvangst.

Het was prachtig weer en daarom stonden we reeds geruime tijd voor het afnemen van het 08.00 appel.

Daarna hoorden we aan de doedelzak muziek dat de ECO in aantocht was en via de poort de kazerne onder luid applaus van de genodigden en de aanwezige commando’s op kwam gemarcheerd.

Helaas kwamen maar 6 cursisten de poort binnen gemarcheerd van 46 cursisten bij aanvang de ECO.

Nadat ze hun uitrusting af hadden gehangen werden wij verzocht om weer naar van Uhm zaal te gaan. Hier kregen we enkele beelden te zien van hun ECO en wat voor traject ze het komende jaar gaan volgen tijdens hun voortgezette opleiding om daarna toe treden in de parate Cie’n.

Na deze uiteenzetting werd ons door de instructeur gevraagd hem naar het sportveld te volgen en ons op testellen achter het af gespannen stuk veld voor een demonstratie om een gegijzelde te bevrijden uit een auto.

Reeds hoorden we de helikopter aan komen en deze bleef in de lucht hangen waarna de commando’s langs een touw naar beneden kwamen en bestormde de auto en de gegijzelde bevrijden en meenamen de heli in en weg vlogen.

Hierna kregen we een 2 keer een demo van 4 para’s van verschillende hoogtes die keurig op de juiste plaats landen.

Hierna begaven we ons naar de sporthal waar hun professionele uitrusting opgesteld stond en je daar over vragen kon stellen aan de operator. Na dit te hebben gezien was het tijd voor de blauwe hap die ons allen goed liet smaken.

Klokslag 14.00 stonden we aangetreden voor de ceremonie en daarna allen welkom geheten in het bijzonder de Burgemeester van Roosendaal en enkele plaatsen uit de omgeving, ook apart welkom voor afgevaardigde Defensie (naam weet ik niet meer) en oud Korps Commandant van den Berg.

Nadat het vaandel was ingetreden legden een 12-tal commando’s van de voortgezette commando opleiding de eed af aan het vaandel.

Hierna werden de 6 cursisten samen met hun instructeurs onder luid applaus de appelplaats op gemarcheerd. Na toespraak van de Korpscommandant Kolonel H. Smeets kregen zij de door hen dik verdiende Groene Baret uitgereikt. Na het ontvangen van de Groene Baret traditiegetrouw de overhandiging van de Sturgescup, gevuld met geest verrijkend vocht en dat samen met de bestman van de vorige ECO en de Korpscommandant wordt leeggedronken door de Bestman van elke ECO. Na deze ceremonie volgden de vele felicitaties door hun familie en de aanwezige commando’s en werd het tijd om dit gezamenlijk te vieren.

Wij konden terug kijken op een geslaagde dag die we beleefden op de Engelbrecht van Nassaukazerne.