VeVa marcheert voor veteranen; COV Zeeland loopt mee

VEVA MARCHEERT VOOR VETERANEN; COV ZEELAND LOOPT MEE DOOR: ELLIE DE JONGE

Introductie

VeVa is een voorbereidende opleiding voor jongeren op weg naar een militaire carrière. Een ‘kweekvijver’ voor Defensie. Onder meer voor het KCT, dat tijdens de mars vertegenwoordigd was in de vorm van oud-KCT’er veteraan Tom Renhungan die in de Strandkerk van Dishoek zijn verhaal vertelde.

VeVa Marcheert

Zoals gebruikelijk één week voor de landelijke Veteranen Dag vindt in heel Nederland het evenement ‘VeVa Marcheert’ plaats. Zo’n 2500 studenten van de Scalda opleiding Veiligheid en Vakmanschap lopen jaarlijks een mars met als doel aandacht te vragen en geld in te zamelen voor projecten die gericht zijn op het welzijn van militairen, veteranen en hun thuisfront. Een initiatief van Hulp voor Helden om erkenning en waardering voor veteranen onder een breed publiek en vooral jongeren te stimuleren. Voorafgaand aan de mars in Zeeland brachten de studenten een bezoek aan het Bevrijdingsmuseum waar instructeur Dave van Boven vertelt over de Walcherse kust bij de bevrijding van Zeeland.

Een voorzichtig begin

Voor het eerst nemen enkele oud-commando’s van Commandovereniging Zeeland deel aan het programma. Een 40-tal studenten van Scalda Goes vertrekt om 10.00 bij de Tank in Westkapelle. Het eerste gedeelte over het strand is een goede test voor de nieuwe wandelschoenen van Casper Baas, de enige ‘groene baret’ in de gelederen. Voor de studenten is het een kans om hun doorzettingsvermogen te laten zien, zegt instructeur Dave van boven in een interview van Omroep Zeeland.

Gekleed in fleurige oranjerode shirts verloopt het eerste gedeelte van de mars nog onder redelijke weersomstandigheden. Naarmate de dag vordert verandert het weerbeeld in een kletsnatte bedoening, niet alleen voor de wandelaars. Bij de aankomst om 15.00 uur bij Cinecity in Vlissingen trotseren volgers, ouders, familie, belangstellenden manmoedig de regen om hun zoon of dochter te zien passeren en op te wachten bij de Oranjemolen.

Eer voor Marcel en Sjaak

Marcel van Campen krijgt bij de start van de Parade naar Uncle Beach een eervolle rol toebedeeld. Strak en trots loopt Marcel voorop met het in een plastic jasje verpakte Fanion. Ook Sjaak Cambier loopt mee voorop in het groepje veteranen en oudgedienden van Cinecity door de stad naar IUncle Beach.

Als sluitstuk van het programma stellen de studenten zich op voor het Commando monument waar zij een speciale Coin overhandigd krijgen. Sjaak is een van de ‘veteranen’ die de Coin mag uitreiken aan een groep deelnemers, onder trots en goedkeurend toezicht van oud-voorzitter Bram Steijn en bestuurslid Ellie de Jonge.

De uitnodiging van Scalda voor deelname aan dit evenement is tot stand gekomen na een informele ‘babbel’ van Bram met de VeVa instructeur na de Vier Mei herdenking in Kapelle.

Helaas is door de vele regen een groot gedeelte van de foto’s wazig. Er viel niet tegen te ‘drogen’. Overigens geven ze daardoor wel een goed beeld van hoe het was: wind, regen, harde regen, slagregen. Toen de ceremonie eindigde was het droog…. éven maar.

Voor een video van de Veva mars: KLIK HIER