Activiteiten en verslagen 2024
Operatie Infatuate II, Westkapelle, vrijdag 1 november 2024
WESTKAPELLE herdenkt 80 jaar bevrijding Door: Ellie de Jonge
Op 16 september 1944 bevrijdde de 1e Poolse Pantserdivisie het allereerste dorpje in Zeeland. Nu, 80 jaar later vieren alle dorpen en steden in Zeeland hun bevrijding en herdenken de slachtoffers.
De laatste fase van de ‘Slag om de Schelde’ vond plaats op 1 november 1944 bij Westkapelle met de landing van een vloot van 182 schepen. Ondersteund door kanonvuur van de HMS Warspite en de kanonneerboot HMS Roberts. Helaas werd door het ontbreken van luchtwaarneming ook het dorp getroffen. In de tweede aanvalsgolf landde een deel van No.10 (Inter Allied) Commando, waarbij ook Nederlandse commando’s van No.2 Dutch Troop. De zware gevechten kostten vele militairen en burgers het leven.
Voorafgaand aan het ‘drieluik’ herdenkingen verzamelen oud-commando’s zich op 1 november bij Brasserie ‘Bij de Koster’. Jacob Klaver, voorzitter van COV Gelderland, vindt dit een uitgelezen gelegenheid om een van hun leden in het zonnetje te zetten. Cees Wielhouwer heeft 60 jaar geleden zijn groene baret gehaald. Klaver overhandigt de jubilaris onder oot applaus een fraaie oorkonde waarop dit heugelijke feit staat vermeld.
Bij het Polderhuis
De vaandelwacht van het Korps Commandotroepen opent ‘80 jaar herdenking Westkapelle’ met het binnenbrengen van het Korpsvaandel. Gedurende de hele ceremonie staat het driemanschap onverstoorbaar en onbeweeglijk tegenover de dicht opeengepakte aanwezigen. Achter het dijkje de erewacht van oud-commando’s.
Burgemeester mevrouw Frederiek Schouwenaar raakt in haar toespraak zelf geëmotioneerd als zij de 172 veelal jonge levens memoreert die bij de landingen bij Westkapelle het leven verloren.
De Britse Admiral Sir Ben Key (First Senior Lord), leest de complete Akte van Herinnering voor, eindigend met : “We will Remember them “. Luitenant-Kolonel Ron Koonings voert het woord namens het Korps, ook in het Engels. De Last post wordt gespeeld door Peter Slabber van Brassband OKK, waarna een minuut in acht wordt genomen, afgesloten met het blazen van de Reveille.
Bij de vele kransen en bloemstukken, legt ook Luitenant-Kolonel Koonings namens het Korps samen met lkol b.d. Ron Robbemond, voorzitter van De Commandostichting, een krans bij het monument. Kinderen van basisschool de Lichtboei leggen bloemen neer ter afsluiting.
Onthulling
Hoe bevlogen, emotievol en strak militair optreden ook is, een absoluut hoogtepunt is de onthulling van de 7 sculpturen in verschillende gevechtshoudingen tegen de dijk. Zij symboliseren de zeven verschillende landen die deelnamen aan de gevechten bij Westkapelle. De vlaggen van Zuid-Afrika, Nederland, België, Canada, Frankrijk, Noorwegen en Groot Brittannië liggen uitgespreid tegen de dijkhelling. Het eerste sculptuur wordt onthuld door twee veteranen. De schoolkinderen storten zich omlaag langs de steile dijkhelling en ontdoen de volgende zes van hun omhulsel. Tegelijkertijd gaat een enorme vlucht duiven de lucht in. Een bijzonder alternatief voor een klassieke Fly By.
Achter de vuurtoren
Achter de lichttoren ‘t Hoge Licht’ vindt het tweede deel van de herdenking plaats. Bij de begraafplaats worden de burgerslachtoffers herdacht van de bombardementen op Westkapelle.
In een grote kring omcirkelen de oud-commando’s het door Basisschool De Lichtstraal geadopteerde monument. De kinderen spelen hier als vanouds de grootste rol. Directeur Maaike Menger opent de ceremonie waarna de kinderen het lied ‘Ik wens jou een jas voor de regen en een vriend dichtbij…”zingen. Meester Lourens Minderhoud heet allen welkom. Burgemeester Schouwenaar verdient alle credits met haar toespraak, die in begrijpelijke taal vooral op de kinderen is gericht. Ze roept hen op het verhaal te vertellen, maar óók ernaar te luisteren. De allerkleinsten mogen een zelfgemaakte versierde bloem of blad neerleggen bij het monument en daarna : “Terug naar school zegt juf Maaike. Twee leerlingen van de oudste groepen dragen een gedicht voor, waarna Ds. Peter van Bruggen een overdenking uitspreekt.
Majoor b.d. Delleman commandeert de mannen in de houding voor het hijsen van de vlag. Kap. b.d. Frans van Zeeland leidt de vlagceremonie met twee kinderen. Na de Last Post en 2 minuten stilte
leggen de kinderen samen met commando’s bloemen bij de graven. De majoor brengt bloemen naar het graf van verzetsheld Jacob Brasser.
Landingsplaats Erica.
Voor de mannen zit het er nog niet op. In strak verband marcheert het peloton richting landingsplaats Erica bij de Walradartoren. Toch een flink eind lopen. Het peloton is uitgedund, niet iedereen kan de afstand in marstempo nog aan en maakt gebruik van een vervoermiddel. Alle kinderen zijn op de fiets naar de herdenkingsplek gereden om daar de kleine ceremonie bij te wonen. Het is er koud en winderig, en de magen beginnen te knorren.
Burgemeester Schouwenaar laat zich er niet door uit het veld slaan en begint dapper aan haar derde toespraak. Ondanks de microfoon en grote versterkers blaast de wind haar woorden weg.
Ook hier worden enkele kransen gelegd, geassisteerd door de kinderen, waarna kap. Van Zeeland zijn mannen in strakke pas weer het dorp in leidt, naar ‘Bij de Koster’, waar om 14.00 uur de lunch wacht.
Koud, moe, hongerig? Zie wat een goed commandant vermag! De kapitein vindt dat ‘de mannen’ het nu mooi moeten afronden. Bevelen volgen: In het gelid. Rechtsom, in de houding, groet. Vlekkeloos volgt het peloton zijn commando’s op. Ze vinden het zichtbaar leuk. Éven zijn ze opeens toch weer soldaat…
En dan is er koffie en broodjes. Menno Weber, secretaris van COV Zeeland, complimenteert majoor Delleman en kapitein Van Zeeland voor hun inzet voor en tijdens de herdenking en verrast hen met een onverwacht presentje.
Voor meer foto's KLIK HIER
====================================================================
Operatie Infatuate Vlissingen, zaterdag 26 oktober 2024
OPERATIE INFATUATE VLISSINGEN, 1 NOVEMBER 1944 Door: Ellie de Jonge
26 Oktober 2024, 12.00 uur in de middag
De Sint Jacobskerk in Vlissingen vult zich met militaire vertegenwoordigers, waaronder Korpscommandant kol. Huub Smeets .Onder de hoogwaardigheidsbekleders uit verschillende landen bevindt zich ook Gijs Tuinman, staatssecretaris van Defensie én oud-commando , drager van de Militaire Willemsorde. Daarbij vooral ook veel oud-commando’s. Broodjes en koffie staan gereed, vriendelijk aangereikt door vrijwilligers van de kerk. Er is ruim tijd voor ontmoeting en gesprek.
Om 13.00 uur heet ceremoniemeester mevrouw Miriam Pietersen allen welkom, waarna Dr. Tobias van Gent de aanwezigen toespreekt. Hij haalt beelden aan van de landing en de gevechtshandelingen in Vlissingen. “Vlissingen betaalde een hoge prijs voor de bevrijding. Er is slechts één huis onbeschadigd gebleven en de stad stond weken lang onder water.” Burgemeester Bas van den Tillaar houdt zijn toespraak in het Engels, evenals staatssecretaris Tuinman.
Om 14.00 uur stellen de genodigden en (oud-)commando’s zich op buiten de kerk. Voorafgegaan door de Deltaband marcheert de kolonne naar landingsplaats Uncle Beach, bij de Oranjemolen, een fraai beeld vormend door de straten van Vlissingen.
Begunstigd door het prachtige weer is een groot publiek op de dijk en de als tribune fungerende trappen getuige van de plechtigheid bij het Commandomonument. Het is bijna onvoorstelbaar onder welke slechte weersomstandigheden de landingen 80 jaar geleden plaatsvonden. Oud-commando’s, veteranen en oud-militairen van de verschillende Zeeuwse verenigingen vormen een erehaag, onder KCT commando van majoor b.d. Delleman.
Het is een indrukwekkend moment als het Korpsvaandel in driemansformatie aantreedt en zich opstelt achter het monument.
Korpscommandant kolonel Huub Smeets spreekt de aanwezigen toe in het Engels. Hij schetst de situatie in de vroege ochtend van 1 november 1944. “Voor de Nederlandse commando’s was dit een speciale missie. Ze maakten deel uit van een bevrijdingsactie op Nederlandse grond. Vechtend voor de bevrijding van hun land.” De kolonel beschrijft de belevenissen van de Nederlandse commando’s die bij de opeenvolgende aanvalsgolven aan land werden gezet en spreekt zijn waardering uit voor de heldhaftige commando’s en soldaten die de bevrijding van Walcheren bewerkstelligden:
“Today we will remember the heroic Commando’s and soldiers that started the liberation of Walcheren 80 years ago. We will also memorate all the brave commando’s, soldiers and civilians that lost their lives, giving ultimate sacrifice.”
Aan het eind van zijn toespraak zorgt de Korpscommandant voor een verrassing. Hij biedt samen met lkol b.d. Ron Robbemond, voorzitter van De Commandostichting, burgemeester Van den Tillaar een plaquette aan waarop de foto’s en namen van de bij Vlissingen gesneuvelde Nederlandse commando’s.
Het taptoesignaal kondigt de 2 minuten stilte aan. Boven de erewacht, strak in het gelid, hand aan de baret, zeilen drie meeuwen in bijna volmaakte formatie door het decor van een strakblauwe lucht. Een voorproefje van de Fly By later in het programma.
Aansluitend het Wilhelmus en de volksliederen van Canada, Frankrijk en Groot-Brittannië.
Kransen worden gelegd door de burgemeester, staatssecretaris van Defensie, Gijs Tuinman en Korpscommandant kol. Smeets en vertegenwoordigers van Canada, Frankrijk en Groot-Brittannië. Division. Na de Fly By volgen nog vele kransen en bloemstukken, waaronder de Royal Scotts Lowlands Division. Ook hier een bloemstuk namens de Zeeuwse veteranen en oud-gedienden.
Het uittreden van het Korpsvaandel kondigt het slot aan van de herdenking. In strakke pas wordt het vaandel voorbij gedragen aan de honderden aanwezigen. Piper Gilbert Hekhuis volgt achter de vaandelwacht. Al spelend schrijdt hij langzaam de helling op, de muziek klinkt zachter en zachter.Old soldiers never die, they just fade away …
Voor het volledig verslag van deze dag KLIK HIER.
Voor meer foto's KLIK HIER
====================================================================
Herdenking Sloedam, zaterdag 26 oktober 2024
Om 10 uur in de ochtend van 26 oktober 2024 staan leden van Commandovereniging Zeeland, met leden van de andere Zeeuwse militaire verenigingen, vertegenwoordigers van gemeente, provincie en ambassades opgesteld bij het Mallard Viaduct voor de herdenking van de vele Canadese, Schotse en Franse gesneuvelden bij de strijd om de Sloedam.
De Vaandelwacht treedt aan, voorafgegaan door Inter Scaldis Pipes and Drums uit Vlissingen, en stelt zich op naast de monumenten. Na opening en welkomstwoord van ceremoniemeester lkol b.d Maes worden de aanwezigen toegesproken door gedeputeerde de heer D. van der Velde en mevrouw Y. van Mastrigt, burgemeester van de gemeente Middelburg. De gedeelde boodschap van de sprekers: “Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Er is zwaar voor gevochten en betaald met verlies van levens”. De burgemeester legt vooral de nadruk op het belang van herdenken van zoveel dappere mannen die vochten voor onze vrijheid. ‘Thuis zijn ze uitgezwaaid als zoon, broer, vriend en als held. Terwijl wij onze vrijheid vierden, werd er ver van ons vandaan getreurd.”
Oud-militair Hans Blommaart spreekt de Act of Remembrance uit, gevolgd door het signaal Taptoe, een minuut stilte en het Nederlandse volkslied. Vele kransen en bloemstukken, aangedragen door de scouting, worden gelegd namens de provincie, gemeente Middelburg, Canadese, Britse en Franse ambassade. Oud-strijders Tiede van de Guchte en Andries Jonker leggen het gebruikelijke bloemstuk namens de Zeeuwse veteranen en oud gedienden.
Piper Gilbert Hekhuis zorgt voor een kippenvelmoment met het spelen van het Lament, langzaam rondstappend langs de genodigden, de erewacht, de monumenten met de kransen en bloemen en het publiek. Na het spelen van de volksliederen van Canada, Frankrijk en Groot-Brittannië door Muziekvereniging Arnemuiden sluit ceremoniemeester lkol b.d. Maes de plechtigheid af.
Verplaatsing
Oud-commando’s en genodigden verplaatsen zich met enige spoed richting Vlissingen waar aansluitend plechtigheden rondom de herdenking van de commandolanding op Uncle Beach zullen plaatsvinden.
Voor het volledig verslag van deze dag KLIK HIER.
Voor meerdere foto's KLIK HIER.
====================================================================
POOLSE GEVALLENEN IN AXEL HERDACHT 19-09-2024
Poolse gevallenen in Axel herdacht Door: Ellie de Jonge
80 Jaar geleden werden de zuidelijke provincies Limburg, Noord-Brabant en Zeeland door geallieerde troepen bevrijd. Vijf jaar geleden, in 2019, begon het herdenkingsjaar in Terneuzen. Op 12 september 2024 wordt in het Limburgse dorpje Mesch het startsein gegeven voor een lange serie herdenkingen. In Zeeuws-Vlaanderen begint het herdenkingsjaar op 19 september in Axel, met de herdenking van de Poolse gevallenen. Voorafgaand aan de herdenking in Axel vond op de Griete een druk bezochte herdenking plaats bij het beeld van bevelhebber generaal-majoor Stanislaw Maczek.
De 1e Poolse Pantserdivisie trok vanuit de richting van het Belgische Adegem op 16 september 1944 de Nederlandse grens over. De eerste grensdorpen op Zeeuws-Vlaamse bodem werden snel bevrijd. De verdere opmars van het 10e regiment Dragonders richting Axel werd echter gehinderd door het Kanaal Axel-Hulst en een brede strook land dat onder water was gezet. Bij de tweede poging het kanaal over te steken lukte het de Polen onder zwaar vijandelijk vuur een Bailey brug te slaan. Onder leiding van luitenant-kolonel Szydlowski rukten de tanks op richting Axel. De strijd om het oostelijk deel van Zeeuws-Vlaanderen duurde 12 dagen en kostte in totaal 75 Poolse soldaten het leven. Er vielen 91 gewonden; 63 soldaten raakten vermist.
De herdenking begint bij het ‘Poolse Kruis’ aan de Hulsterseweg. Het monument werd exact 79 jaar geleden door de Polen zelf opgericht als eerbetoon aan de kameraden die sneuvelden bij het forceren van de oversteek over het kanaal en werd onthuld door Poolse oud-strijders.
Burgemeester Merriënboer van de gemeente Terneuzen roemt in zijn toespraak de moedige inzet van de Poolse troepen bij de bevrijding van Axel: “Na jaren van onzekerheid en angst keerde de vrijheid terug. Voor velen onder ons is deze dag niet alleen een historisch feit, maar ook verbonden met herinnering.” De burgemeester wijst verder vooral op het belang van vertellen van de verhalen en het blijven herdenken. “Niet alleen om respect te betuigen aan degenen die voor onze vrijheid hebben gestreden, maar ook om onszelf te herinneren aan de waarde van vrijheid.”
Bij de vele kransen en bloemstukken wordt zoals gebruikelijk ook een bloemstuk gelegd namens de gezamenlijke Zeeuwse militaire verenigingen. De plechtigheid wordt afgesloten met het blazen van de Last Post. Na de minuut stilte wordt het Poolse volkslied gespeeld en door de kinderen van de Axelse basisscholen in het Pools meegezongen.
In het Oorlogsmuseum Gdynia, een aantal kilometers buiten Axel bij de Gdyniabrug worden de genodigden tijdens de koffie-thee pauze vergast op een optreden van het koor ‘Jubilata’. Het kleine concert wordt afgesloten met het zingen van het Zeeuws-Vlaamse volkslied, waarna wordt verplaatst naar de begraafplaats in Axel.
Axel heeft nog steeds een sterke band met hun Poolse bevrijders en de nabestaanden. De 22 militairen op de begraafplaats krijgen tijdens de herdenking een ‘gezicht’ .De foto’s bij de graven worden een voor een omgedraaid met het gezicht naar voren Bij elk kruis wordt om en om een witte of rode roos gelegd in, de kleuren van de Poolse vlag. Ook hier worden kransen en bloemstukken gelegd.
Mevrouw Sanki Koster van ‘Werkgroep Bevrijding 1944’ brengt een bijzonder element in de plechtigheid. Zij brengt met stem, mimiek en gebaren het verhaal van een gewonde soldaat aan het front tot leven. De ellende, angst, pijn en treurnis van wat een oorlog teweeg brengt dringt hiermee eigenlijk dieper door in het hart dan plechtig eerbetoon…
Het bloemstuk namens de Zeeuwse veteranen en oud-gedienden werd bij het Poolse Kruis gelegd door Jan Bomhof en Sjaak Cambier (COV Zeeland). Op de begraafplaats leggen Jan Eertink (voorzitter COM) en Wim van der Meer een bloemstuk. Marcel van Campen stond met het Fanion in de erewacht. Ellie de Jonge vertegenwoordigde het bestuur van COV Zeeland.
Voor alle foto's KLIK HIER
====================================================================
ZEEUWSE VETERANENDAG, NIEUWDORP 14-09-2024
Zeeuwse Veteranendag, Nieuwdorp 2024 Door: Ellie de Jonge
Het besluit van de Stichting Zeeuwse Veteranen Dag om deze dag in en om het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp te houden heeft heel wat discussie opgeleverd. Traditioneel vindt dit evenement plaats in Middelburg op het Abdijplein met ontvangst in de Abdij. Het bestuur van de Stichting heeft een aantal redenen om dit jaar te kiezen voor ‘Locatie Nieuwdorp’.
De ontmoetingsdag op 14 september was voor zowel de organisatie als de deelnemer een succes. Het weer werkte mee en er heerste een gezellige sfeer. Gastheer Stef Traas van het Bevrijdingsmuseum en zijn ploeg vrijwilligers deden er, samen met hulpkrachten met diverse achtergronden, alles aan om het iedereen naar de zin te maken. Ook enkele leden van COV Zeeland hebben als vrijwilliger meegewerkt aan het welslagen van de dag.
Na het overlijden van Indiëveteraan Gilles de Kok heeft COV Zeeland sinds kort weer een veteraan in de gelederen. Mario van Steenbergen (ook lid van de SV-cie KCT) had een leidende rol in de organisatie van de veteranendag. Sjaak Cambier en Jaco Bolle hebben hun ervaring en capaciteiten als ‘Staf Verzorging’ bij het KCT ingezet. Ook Hans de Steur stelde zich beschikbaar, maar moest wegens ziekte afmelden.
Sjaak en Jaco scheurden vroeg in de morgen allebei rond met een busje om veteranen af te halen bij verschillende stations. Daarna bewaakten zij met anderen de toegang bij de poort. Gezien het aantal mensen dat het terrein op wilde een ‘zware job’ Spitsuren waren het voor de dames van het Team Receptie waar de deelnemers zich moesten melden. COV-bestuurslid Ellie de Jonge assisteerde Hanny en Sandra bij de ontvangst. Namen moesten worden opgezocht en aangekruist op de deelnemerslijsten, consumptiebonnen werden uitgereikt en informatie gegeven over onder meer de route naar de ontvangstruimte. Ellie specialiseerde zich daarbij vooral in het omdoen van polsbandjes.
Het officiële gedeelte werd na de lunch geopend door ceremoniemeester Alex Dronkers, gevolgd door een welkomstwoord van voorzitter Kolonel der Jagers b.d. drs. Sjaak Duine. Ook de recent afgetreden commissaris van de Koning Han Polman sprak de aanwezigen toe, waarna werd verzameld op het buitenterrein voor de herdenking.
Na toespraken, het voorlezen van een herdenkingsgedicht door de kinderburgemeester van de gemeente Borsele en een overdenking door de legerpredikant werd het signaal Taptoe geblazen. Gevolgd door een minuut stilte en het Wilhelmus, met een fly-over door Wings to Victory. Combinatieorkest MMK/MVA verzorgde de muzikale omlijsting gedurende de kransleggingen.
De commissaris van de koning verrichte zijn allerlaatste officiële daad in Zeeland door samen met de voorzitter een krans te leggen. Alle aanwezige burgemeesters legden gezamenlijk een krans namens de Zeeuwse gemeenten. De burgemeester van Kapelle, C. Jansen op de Haar, werd vertegenwoordigd door wethouder Siwart MacIntosh. De wethouder is tevens lid van het Nationale Comité 4 en 5 Mei . Ook namens alle militaire verenigingen in Zeeland, waaronder onze COV, is een krans gelegd. De dag werd afgesloten met een Indische maaltijd.
Voor alle foto's KLIK HIER
====================================================================
VICTORY DAY IN TERNEUZEN, GROOT, GROTER, GROOTS 07-09-2024
80 Jaar bevrijding Terneuzen
VICTORY DAY IN TERNEUZEN, GROOT, GROTER, GROOTS Door: Ellie de Jonge
Nee, het is geen type of grammaticafout. De derde editie van Victory Day in Terneuzen op 7 september 2024 is groots. Niet vanwege de bezoekersaantallen of meer legervoertuigen of aantal stands. Dat is zelfs iets minder dan vorig jaar, doordat in Antwerpen de 80-jarige bevrijding ook groot gevierd wordt. De bevrijding van Terneuzen was op 20 september, maar kan vanwege de jaarlijkse kermis niet op die datum gevierd worden met een grote happening op de Markt.
Initiatiefnemer Adri Kastelein, uitbater van Pub Victory is al vele jaren idolaat van ‘Normandië’. Hij komt er al járen, aanvankelijk als vakantieganger. Kent de geschiedenis van de geallieerde landingen in 1944 op zijn duimpje, is daar aanwezig bij alle herdenkingen. Heeft zijn pub volhangen met posters, er staat en hangt materiaal over de landingen, kortom, Adri ademt Normandië en D-Day. Hij krijgt nog steeds tranen in de ogen bij het horen van doedelzakmuziek.
Met kompaan Wim de Maat weet hij organisaties, verenigingen en deelnemers enthousiast te maken en ontstaat er een uniek, onbeschrijfbaar sfeertje. Je weet niet hoe of wat, of waardoor, maar het is er. Met het optreden van de D-Day Revival band met de oude bekende ‘oorlogsliedjes’ komt de stemming er goed in en als daarna de Scaldis District Piper Band uit het Belgische Zele opmarcheert veert het publiek helemaal op. De kleintjes gaan helemaal los op die opzwepende muziek.
Om 15.00 uur is er aandacht voor herdenken. Mevrouw Nora van der Meer, penningmeester en ambtelijk secretaris COM Zeeland en Coördinator Sociëteit Veteranen -Oud gedienden Terneuzen, leidt de toespraak in van oud Terneuzenaar Wim van der Meer. Wim gaat onder meer in op het optreden van de bevrijders van Terneuzen, de 1e Poolse Pantserdivisie. Over enkele dagen wordt in Axel uitgebreid de bevrijding gevierd van oostelijk-Zeeuws-Vlaanderen en eer betoond aan de Commandant generaal Maczek.
Wim memoreert ook de vijf omgekomen medewerkers van Rijkswaterstaat. Zij werden op ‘Dolle Dinsdag’ (5 september 1944) in Terneuzen omgebracht door de Duitse bezetter. De medewerkers saboteerden een actie van de bezetter die de bruggen over de sluis wilden opblazen. Door springstof weg te halen, probeerden ze dat te voorkomen. De actie slaagde gedeeltelijk, de Duitsers kwam erachter en fusilleerden de vijf ter plekke.
Wim memoreert ook het verhaal van Terneuzens bekendste inwoner, Frank Koulen, een Amerikaanse soldaat die na de bevrijding in Terneuzen is blijven hangen en er is getrouwd. Hij opende een kroeg, ‘Porgy and Bess’ in de Noordstraat en was bekend als ‘de Neger’. Zijn standbeeld staat om de hoek, bij het voormalige stadhuis dicht bij het café.
Marinier Jan Eertink, voorzitter van de COM, is dit jaar commandant van de erewacht. Hij zet de mannen in het gelid en geeft de commando’s voor de minuut stilte en het blazen van de Taptoe.
De stands worden goed bezocht. Modelbouwvereniging RC Armoured Groep Holland toont fraaie, met uiterste zorg op schaal gemaakte jeeps, tanks en ander rijdend oorlogsmateriaal. Radiografisch bestuurde modellen koersen tussen de voeten van de passanten door en gaan de concurrentie aan met een 40-tal legervoertuigen uit de 2e wereldoorlog. Ook de stand met oorlogsboeken trekt veel belangstelling. Museum 40-45 uit Kapelle heeft naast informatie over het museum en leger-speeldingetjes voor de kinderen, een als oorlogsmuseum ingerichte container. De jongste vrijwilliger van het museum in Kapelle, de 11-jarige Max, is een bevlogen gids die enthousiast en goed geïnformeerd uitleg geeft over gebeurtenissen uit de oorlog en wat er in de container zoal te zien is. Directeur Andries Looyen gaat aan hem nog een goede kracht krijgen.
Het wat minder grote aantal deelnemers geeft ruimte aan twee militaire verenigingen in Zeeland, Commandovereniging Zeeland en Contact Oud-Mariniers, om hun stands royaal in te richten. Vlaggen, verkoopbare spulletjes, poppen met alle soorten uniformen, vooral bij de Mariniers stand, trekken aandacht. COV Zeeland heeft een barbecue waar chef-kok Jaap Verlaan de inwendige mens versterkt met saté en broodje hamburger. Er is heel wat werk verzet door de werkgroep om dit allemaal op te bouwen. En weer af te breken en op te ruimen. ‘Ploegbaas’ Menno heeft inmiddels een goed op elkaar ingespeeld, gouden team gekregen.
Voor alle foto's KLIK HIER
====================================================================
INDIË HERDENKINGING IN TERNEUZEN, 30-08-2024
INDIË HERDENKINGING IN TERNEUZEN Door: Ellie de Jonge
‘GEDENK DAT ZIJ HUN LEVEN GAVEN’
In de periode 1945-1962, tijdens de Politionele Acties in Indonesië en Nieuw-Guinea, lieten zesendertig Zeeuws-Vlaamse militairen het leven. Zij worden jaarlijks in Terneuzen herdacht bij het Indië Monument aan de Koninginnelaan dat in 1996 werd onthuld. Leden van COV Zeeland nemen al lange tijd deel aan deze herdenking.
Het bestuur van de Stichting Oost-Indië Monument besteedt veel zorgzame aandacht aan de nabestaanden van de omgekomen mannen. Evert-Jan van de Kerkhove en mevrouw Koos Schrier zijn al sinds 2005 betrokken bij de Stichting. Sinds 2012 is Evert-Jan voorzitter en kwam mevrouw Betty Piessens het bestuur versterken als penningmeester. Met hen groeide de Indië-herdenking uit tot een waardig herdenken van omgekomen geliefden. In de toespraken wordt het drietal veel verdiende lof toegezwaaid
Vorig jaar sprak voorzitter Evert-Jan al zijn zorg uit over de continuïteit van de Indië herdenking in de gebruikelijke vorm. Met spijt in het hart meldt hij in zijn welkomstwoord dat de herdenking in 2025 een veel soberder karakter zal hebben, ingegeven door een aantal oorzaken. De meeste veteranen zijn overleden, waardoor ook de financiële bijdragen minder worden. De belangstelling voor de oorlog in voormalig Nederlands-Indië loopt terug en ook de veranderingen binnen Defensie spelen mee.
Vandaag, 30 augustus 2024, kan de ceremonie nog op oude voet doorgang vinden. Twee leerlingen van het Lodewijk College ontsteken de kaars, waarna Jenna Hofman een gedicht voorleest.
Burgemeester Erik van Merriënboer van de gemeente Terneuzen spreekt de aanwezigen toe, mede namens de beide andere Zeeuws-Vlaamse gemeenten Hulst en Sluis. Een mooie frase uit zijn toespraak: “Laat ons vandaag herdenken, hun moed en toewijding. Hun offers herinneren aan de waarde van vrede en vrijheid”.
Dit jaar wordt speciale aandacht besteed aan Indiëganger Arie Kaijser. Arie, uitgezonden op 19-jarige leeftijd, overleefde de oorlog. Zijn kleindochter Cindy vertelt het verhaal van haar opa. “Na zijn thuiskomst werd er nauwelijks gesproken over zijn wedervaren in Indië. We mochten er niet over praten”. Veel later deelde hij wel verhalen met zijn kleindochter. “Arie had nachtmerries. Soms werd hij dan schreeuwend wakker: “Ze komen er aan… “, vertelt ze. Arie was present op alle veteranendagen, stond zelfs in de erewacht bij het afscheid van Prins Bernhard. Arie overleed op 28 mei 2023.
Brigadegeneraal b.d. drs. Willy Verschraegen (Bosnië veteraan) stipt in zijn toespraak de discussie aan die in de media aandacht krijgt: “Hoe lang moeten we nog herdenken en hoe komt het dat de jeugd zo weinig weet van deze geschiedenis.” Hij pleit voor meer onderwijs over de oorlog in Indië en zou veteranen willen aanmoedigen om eens met de jeugd te praten. Het is niet mogelijk om op deze plaats zijn hele toespraak aan te halen, maar de generaal is zeer welsprekend en heeft een aansprekend verhaal.
Hugo Houtgast, Krijgsmachtraadsheer, is het kennelijk helemaal eens met de stelling van Verschaegen. Ook in zijn toespraak ligt veel nadruk op blijvend herdenken en vooral ook er voor te zorgen dat ook de jeugd weet waar het over gaat. “Slachtoffers zijn mensen die gemist worden, echtgenoot, zoon, broer verloofde. Laten we de verhalen vertellen en hun namen voorlezen opdat zij niet vergeten worden.”
Na de toespraken lezen leerlingen van het Lodewijk College de namen op van de omgekomen militairen en bij elke naam op het monument wordt een witte roos gelegd.
Onder commando van Luitenant Van de Kerkhove wordt het hoornsignaal geblazen en staan de mannen met de hand aan de baret tijdens de minuut stilte en het Wilhelmus, gespeeld door het Blazersensemble onder leiding van dirigent Hans den Doelder. Burgemeester Merrienboer legt namens de drie gemeenten in Zeeuws-Vlaanderen de eerste krans. Oud-Commando Mechiel de Visser legt een bloemstuk namens de Vrienden van het Monument. Ken van Neijenhoff legde mede een bloemstuk namens de Zeeuwse verenigingen van veteranen en oudgedienden.
Na het defilé van de aanwezigen langs het monument stellen de leden van Commandovereniging Zeeland zich op als erewacht en brengen de groet, terwijl Co Baas en Marcel van Campen de vlag in top hijsen als afsluiting van het programma.
Van COV Zeeland zijn aanwezig: Co Baas, Marcel van Campen, Aloïs Beaurain, Hans de Steur, Sjaak Cambier, André Dees, Thijs Geuze, Rinus Korstanje, Bill Bosten, Mechiel de Visser. Ellie de Jonge vertegenwoordigt het bestuur.
Voor alle foto's KLIK HIER
====================================================================
16-05-2024
Kapelle herdenkt Franse en Marokkaanse gevallen
KAPELLE HERDENKT FRANSE EN MAROKKAANSE GEVALLENEN Door: Ellie de Jonge
Elk jaar worden op of rond 17 mei de op Nederlandse bodem gesneuvelde Franse en Marokkaanse militairen herdacht op de Cimetière Francais in Kapelle. Op deze dag in 1940 sneuvelde de Franse generaal Marcel Deslaurens, bevelhebber van de 3000 Franse militairen die in Zeeland meevochten tegen de aanvallende Duitse troepen. De generaal verdedigde met een handvol soldaten de toegang tot de veerhaven in Vlissingen waar de Franse troepen zich inscheepten voor de overtocht naar Breskens. Een schot in het hoofd kostte hem het leven.
Het monument op de begraafplaats in Kapelle is niet alleen een monument voor de Franse gevallenen maar ook een eerbetoon en dank aan de Kapelse bevolking. In Kapelle, Wemeldinge, Schore en Biezelinge sneuvelde een groot aantal Franse militairen bij de verdediging langs de Westelijke Kanaaldijk. De burgers van Kapelle ontfermden zich over de gewonden en begroeven 65 slachtoffers in de boomgaarden. In 1941 werden ze herbegraven op de begraafplaats. In 1950 werd het Franse Militaire Ereveld met het monument officieel geopend. In totaal zijn er 228 militairen begraven, waaronder 22 van Noord-Afrikaanse afkomst.
Burgemeester Constantijn Jansen op de Haar gaat zeer uitvoerig in op zijn ontmoeting en het leven van de 102-jaar oude heer Van der Kuyl. Bewoner van verzorgingshuis Cederhof en de laatste levende getuige van het begraven van de gevallenen. Ook de ambassadeurs van Frankrijk en Marokko nemen de tijd voor hun toespraak. Het wordt een lange zit voor de aanwezigen en een ‘uitputtingsslag’ voor de erewacht en vaandelwacht, waaronder Marcel van Campen met het fanion van COV Zeeland. Na het blazen van de Taptoe wordt een minuut stilte in acht genomen. De volksliederen van Nederland, Frankrijk en Marokko worden gespeeld en meegezongen door leerlingen van de Julianaschool in Kapelle en de Van Goghschool uit Rotterdam.
De burgemeester opent samen met kinderburgemeester Claire de lange rij kransleggingen van ambassadeurs, waaronder een vertegenwoordiger van de Duitse ambassade. Generaal Onno Eichelsheim legt een krans namens de Nederlandse strijdkrachten. Andries Looijen, directeur van museum Memorial 40-45 in Kapelle voelde zich ‘hoogst vereerd’ door samen met monsieur Trepél, een krans te kunnen leggen. Trepél is de zoon van fusiliers marins Kapitein Charles Trepél die sneuvelde tijdens een mislukte geheime actie bij Wassenaar. Kapitein Trepél ligt in Kapelle begraven en leeft voort als naamgever van ‘Commando Trepél‘.
Edward Weijers is een van de drie vertegenwoordigers die namens de ‘Zeeuwse Veteranen en (oud) militairen’ een bloemstuk legt. De schoolkinderen leggen traditioneel een bloem bij de graven.
Bij de vin d‘Honneur in het gemeentehuis na afloop zijn de aanwezigen getuige van het afscheid van gemeentesecretaris-directeur mr. Arnold van de Berge. Hij is de langstzittende gemeentesecretaris bij dezelfde gemeente. Dit jaar zou de laatste keer zijn voor Arnold dat hij de ceremonie leidde. Ernstige rugklachten noopten hem echter tot een vervroegd pensioen.
De Franse gasten betuigen Arnold dank voor de vele jaren dat hij de ‘Franse herdenking’ heeft geleid en mede vorm heeft gegeven.
Van COV Zeeland waren aanwezig: Marcel van Campen met Fanion, Edward Weijers, Hans de Steur, Ken van Neijenhoff, Bram Steijn met echtgenote Francien, Co Baas en Ellie de Jonge.
Rob Mes, voorzitter van COV Zuid-Holland voegde zich bij de Zeeuwse delegatie.
Voor alle foto's KLIK HIER.
KLIK HIER om naar de site van de gemeente Kapelle te gaan.
====================================================================
11-05-2024
Algemene Ledenvergadering in Middelburg
Op 11 mei 2024 vond onze Algemene ledenvergadering plaats in Middelburg. Het verslag volg nog.
Voor alle foto's KLIK HIER.
====================================================================
04-05-2024
Vier Mei herdenking in Kapelle, Kapelle 2024 Door: Ellie de Jonge
Zoals in heel Nederland herdenkt op 4 mei ook Kapelle de slachtoffers van WO II, militairen en burgers. In alle kernen van de gemeente (Biezelinge, Schore, Wemeldinge en Kapelle) is een monumentje geplaats in de vorm van een opengeslagen boek waarin de namen van de plaatselijke burgerslachtoffers zijn gegrift. Ook dit jaar is een delegatie van COV Zeeland op uitnodiging van het Vier Mei Comité Kapelle aanwezig bij de herdenking. Voor de gehele tekst KLIK HIER.
Voor meer foto's KLIK HIER.
====================================================================
23-03-2024
Vitality Mars, Kapelle Door: Ellie de Jonge
De voorgeschiedenis
Geen KCT reünie dit jaar? Dan verzinnen we iets anders. Een doorgeef-activiteit rond de verjaardagdatum van het Korps. Initiatiefnemer Commandovereniging Zeeland organiseerde in 2018 het eerste verjaardag-evenement, de ‘Infatuate Mars’ vanuit Zoutelande richting Vlissingen en terug. In 2019 gevolgd door de Kamp Amersfoort mars en in 2022 het Amherst-evenement. Op 23 maart 2024 neemt COV Zeeland het stokje weer over met de ‘Vitality Mars’ vanuit Kapelle, genoemd naar de codenaam van de opmars van de geallieerden door Zuid-Beveland.
Proloog
Aan de vooravond van het evenement, op 22 maart, wordt in hotel-restaurant Smits in Wemeldinge het glas geheven op de 82ste verjaardag van het Korps. Een aantal deelnemers aan de wandelmars logeert in het hotel . Dé gelegenheid om met andere deelnemers en leden van de COV alvast warm te draaien voor de beproeving van de volgende dag: om en nabij de 34 kilometer langs onder andere polderwegen, dijken, spoorrails, langs de Westerschelde en door een stukje bos.
Voor het gehele verslag, KLIK HIER.
Er zijn ook meer dan veel foto's en filmpjes gemaakt, maar hier onder een kleine weergave van opnames tijdens de mars;
KLIK HIER voor enkele foto's
KLIK HIER voor het filmpje van Igor
KLIK HIER voor een drone filmpje
====================================================================
26-03-2024
Herdenking Franse commando's Wassenaarse Slag Door : Ellie de Jonge
In de nacht van 27 op 28 februari 1944 verloren zes Franse fusiliers marins het leven bij een geheime landing op het strand bij Wassenaar. Onder commando van kapitein Charles Trépel werden ze met een sloep van een Britse motortorpedoboot aan land gezet. Met als opdracht te onderzoeken of er een mogelijkheid was om geheime agenten veilig aan land te zetten. De operatie mislukte. In het kort: De mannen werden ontdekt en konden niet meer terug naar de torpedoboot. Later werd een omgeslagen rubberboot gevonden. Geen van de zes mannen heeft de actie overleefd.
Nu, 80 jaar later, worden deze dappere mannen nog steeds herdacht met een plechtige en indrukwekkende ceremonie, uitstekend geleid door ceremoniemeester Leen Nobels, secretaris van Commandovereniging Zuid-Holland. Bijzonder is ditmaal dat de zoon van kapitein Charles Trépel, André Trépel, de aanwezigen toespreekt. Een Franse commando eenheid staat als ‘Commando Trépel’ in een speciale erewacht.
Na de toespraken van de voorzitter van COV Zuid-Holland en de Franse ambassadeur Z.E. François Alabrune volgt het doden appèl en vele kransleggingen bij het in 1985 opgerichte monument. Lkol Gert-Jan van Staveren en lkol. b.d. Ron Robbemond, voorzitter van de Commandostichting, leggen een krans namens het KCT.
Een uitgebreide afvaardiging van oud-commando’s uit verschillende commandoverenigingen vormt met onder andere mariniers-commando’s de erewacht. Van COV Zeeland zijn bestuursleden Edward Weijers en Ellie de Jonge aanwezig.
Klik HIER voor meer foto's
Klik HIER voor een video rapportage
Klik HIER voor foto's gemaakt door COV Zuid Holland (Henk in't Veen) deel 1
Klik HIER voor foto's gemaakt door COV Zuid Holland (Henk in't Veen) deel 2
Klik HIER voor foto's gemaakt door COV Zuid Holland (Henk in't Veen) deel 3
Klik HIER voor foto's gemaakt door COV Zuid Holland (Henk in't Veen) deel 4
====================================================================
27-01-2024
Nieuwjaarsreceptie met Kegelmiddag 27-01-2024
COV ZEELAND OPENT OOK 2024 SPORTIEF DOOR: ELLIE DE JONGE
Het is inmiddels al een jarenlange traditie: COV Zeeland opent het nieuwe jaar met een activiteit.
Voor de Zeeuwse oud-commando’s geen statische receptie waar het bestuur op een rijtje staat en handjes schudt met de leden. Die handjes worden echt wel geschud, daar waar men elkaar bij binnenkomst ‘ergens in de ruimte’ tegenkomt. Meestal gepaard gaande met een stevige ‘mannenhug’ en een klop op de rug. Sinds Corona is zoenen uit de gratie, de dames krijgen van goede bekenden een aangepaste knuffel.
Voor meer tekst, klik HIER
Voor meer foto's, klik HIER