Activiteiten en verslagen 2024

16-05-2024

Kapelle herdenkt Franse en Marokkaanse gevallen         

KAPELLE HERDENKT FRANSE EN MAROKKAANSE GEVALLENEN                                                       Door: Ellie de Jonge

Elk jaar worden op of rond 17 mei de op Nederlandse bodem gesneuvelde Franse en Marokkaanse militairen herdacht op de Cimetière Francais in Kapelle. Op deze dag in 1940 sneuvelde de Franse generaal Marcel Deslaurens, bevelhebber van de 3000 Franse militairen die in Zeeland meevochten tegen de aanvallende Duitse troepen. De generaal verdedigde met een handvol soldaten de toegang tot de veerhaven in Vlissingen waar de Franse troepen zich inscheepten voor de overtocht naar Breskens. Een schot in het hoofd kostte hem het leven.

Het monument op de begraafplaats in Kapelle is niet alleen een monument voor de Franse gevallenen maar ook een eerbetoon en dank aan de Kapelse bevolking. In Kapelle, Wemeldinge, Schore en Biezelinge sneuvelde een groot aantal Franse militairen bij de verdediging langs de Westelijke Kanaaldijk. De burgers van Kapelle ontfermden zich over de gewonden en begroeven 65 slachtoffers in de boomgaarden. In 1941 werden ze herbegraven op de begraafplaats. In 1950 werd het Franse Militaire Ereveld met het monument officieel geopend. In totaal zijn er 228 militairen begraven, waaronder 22 van Noord-Afrikaanse afkomst.

Burgemeester Constantijn Jansen op de Haar gaat zeer uitvoerig in op zijn ontmoeting en het leven van de 102-jaar oude heer Van der Kuyl. Bewoner van verzorgingshuis Cederhof en de laatste levende getuige van het begraven van de gevallenen. Ook de ambassadeurs van Frankrijk en Marokko nemen de tijd voor hun toespraak. Het wordt een lange zit voor de aanwezigen en een ‘uitputtingsslag’ voor de erewacht en vaandelwacht, waaronder Marcel van Campen met het fanion van COV Zeeland. Na het blazen van de Taptoe wordt een minuut stilte in acht genomen. De volksliederen van Nederland, Frankrijk en Marokko worden gespeeld en meegezongen door leerlingen van de Julianaschool in Kapelle en de Van Goghschool uit Rotterdam.

De burgemeester opent samen met kinderburgemeester Claire de lange rij kransleggingen van ambassadeurs, waaronder een vertegenwoordiger van de Duitse ambassade. Generaal Onno Eichelsheim legt een krans namens de Nederlandse strijdkrachten. Andries Looijen, directeur van museum Memorial 40-45 in Kapelle voelde zich ‘hoogst vereerd’ door samen met  monsieur Trepél, een krans te kunnen leggen. Trepél is de zoon van fusiliers marins Kapitein Charles Trepél die sneuvelde tijdens een mislukte geheime actie bij Wassenaar. Kapitein Trepél ligt in Kapelle begraven en leeft voort als naamgever van ‘Commando Trepél‘.

Edward Weijers is een van de drie vertegenwoordigers die namens de ‘Zeeuwse Veteranen en (oud) militairen’ een bloemstuk legt. De schoolkinderen leggen traditioneel een bloem bij de graven.

Bij de vin d‘Honneur in het gemeentehuis na afloop zijn de aanwezigen getuige van het afscheid van gemeentesecretaris-directeur  mr. Arnold van de Berge. Hij is de langstzittende gemeentesecretaris bij dezelfde gemeente. Dit jaar zou de laatste keer zijn voor Arnold dat hij de ceremonie leidde. Ernstige rugklachten noopten hem echter tot een vervroegd pensioen.

De Franse gasten betuigen Arnold dank voor de vele jaren dat hij de ‘Franse herdenking’ heeft geleid en mede vorm heeft gegeven.

Van COV Zeeland waren aanwezig: Marcel van Campen met Fanion, Edward Weijers, Hans de Steur, Ken van Neijenhoff, Bram Steijn met echtgenote Francien, Co Baas en Ellie de Jonge.

Rob Mes, voorzitter van COV Zuid-Holland voegde zich bij de Zeeuwse delegatie.

Voor alle foto's KLIK HIER.

KLIK HIER om naar de site van de gemeente Kapelle te gaan.

 

====================================================================   

11-05-2024

Algemene Ledenvergadering in Middelburg

Op 11 mei 2024 vond onze Algemene ledenvergadering plaats in Middelburg. Het verslag volg nog.

Voor alle foto's KLIK HIER.

====================================================================   

04-05-2024

Vier Mei herdenking in Kapelle, Kapelle 2024                                             Door: Ellie de Jonge

Zoals in heel Nederland herdenkt op 4 mei ook Kapelle de slachtoffers van WO II, militairen en burgers. In alle kernen van de gemeente (Biezelinge, Schore, Wemeldinge en Kapelle) is een monumentje geplaats in de vorm van een opengeslagen boek waarin de namen van de plaatselijke burgerslachtoffers zijn gegrift. Ook dit jaar is een delegatie van COV Zeeland op uitnodiging van het Vier Mei Comité Kapelle aanwezig bij de herdenking. Voor de gehele tekst KLIK HIER.

Voor meer foto's KLIK HIER.

 

====================================================================   

23-03-2024

Vitality Mars, Kapelle                                                                                    Door: Ellie de Jonge

De voorgeschiedenis

Geen KCT reünie dit jaar? Dan verzinnen we iets anders. Een doorgeef-activiteit rond de verjaardagdatum van het Korps. Initiatiefnemer Commandovereniging Zeeland organiseerde in 2018 het eerste verjaardag-evenement, de ‘Infatuate Mars’ vanuit Zoutelande richting Vlissingen en terug. In 2019 gevolgd door de Kamp Amersfoort mars en in 2022 het Amherst-evenement. Op 23 maart 2024 neemt COV Zeeland het stokje weer over met de ‘Vitality Mars’ vanuit Kapelle, genoemd naar de codenaam van de opmars van de geallieerden door Zuid-Beveland.

Proloog

Aan de vooravond van het evenement, op 22 maart, wordt in hotel-restaurant Smits in Wemeldinge het glas geheven op de 82ste verjaardag van het Korps. Een aantal deelnemers aan de wandelmars logeert in het hotel . Dé gelegenheid om met andere deelnemers en leden van de COV alvast warm te draaien voor de beproeving van de volgende dag: om en nabij de 34 kilometer langs onder andere polderwegen, dijken, spoorrails, langs de Westerschelde en door een stukje bos.

Voor het gehele verslag, KLIK HIER.

Er zijn ook meer dan veel foto's en filmpjes gemaakt, maar hier onder een kleine weergave van opnames tijdens de mars;

KLIK HIER voor enkele foto's

KLIK HIER voor het filmpje van Igor

KLIK HIER voor een drone filmpje 

 

====================================================================   

26-03-2024

Herdenking Franse commando's Wassenaarse Slag                                           Door : Ellie de Jonge

In de nacht van 27 op 28 februari 1944 verloren zes Franse fusiliers marins het leven bij een geheime landing op het strand bij Wassenaar. Onder commando van kapitein Charles Trépel werden ze met een sloep van een Britse motortorpedoboot aan land gezet. Met als opdracht te onderzoeken of er een mogelijkheid was om geheime agenten veilig aan land te zetten. De operatie mislukte. In het kort: De mannen werden ontdekt en konden niet meer terug naar de torpedoboot. Later werd een omgeslagen rubberboot gevonden. Geen van de zes mannen heeft de actie overleefd.

Nu, 80 jaar later, worden deze dappere mannen nog steeds herdacht met een plechtige en indrukwekkende ceremonie, uitstekend geleid door ceremoniemeester Leen Nobels, secretaris van Commandovereniging Zuid-Holland. Bijzonder is ditmaal dat de zoon van kapitein Charles Trépel, André Trépel, de aanwezigen toespreekt. Een Franse commando eenheid staat als ‘Commando Trépel’ in een speciale erewacht.

Na de toespraken van de voorzitter van COV Zuid-Holland en de Franse ambassadeur Z.E. François Alabrune volgt het doden appèl en vele kransleggingen bij het in 1985 opgerichte monument. Lkol Gert-Jan van Staveren en lkol. b.d. Ron Robbemond, voorzitter van de Commandostichting, leggen een krans namens  het KCT.

Een uitgebreide afvaardiging van oud-commando’s uit verschillende commandoverenigingen vormt met onder andere mariniers-commando’s de erewacht. Van COV Zeeland zijn bestuursleden Edward Weijers en Ellie de Jonge aanwezig.

Klik HIER voor meer foto's

Klik HIER voor een video rapportage

Klik HIER voor foto's gemaakt door COV Zuid Holland (Henk in't Veen) deel 1

Klik HIER voor foto's gemaakt door COV Zuid Holland (Henk in't Veen) deel 2

Klik HIER voor foto's gemaakt door COV Zuid Holland (Henk in't Veen) deel 3

Klik HIER voor foto's gemaakt door COV Zuid Holland (Henk in't Veen) deel 4

 

====================================================================     

27-01-2024

Nieuwjaarsreceptie met Kegelmiddag 27-01-2024

COV ZEELAND OPENT OOK 2024 SPORTIEF                                                         DOOR: ELLIE DE JONGE

 

Het is inmiddels al een jarenlange traditie: COV Zeeland opent het nieuwe jaar met een activiteit.

Voor de Zeeuwse oud-commando’s geen statische receptie waar het bestuur op een rijtje staat en handjes schudt met de leden. Die handjes worden echt wel geschud, daar waar men elkaar bij binnenkomst ‘ergens in de ruimte’ tegenkomt. Meestal gepaard gaande met een stevige ‘mannenhug’ en een klop op de rug. Sinds Corona is zoenen uit de gratie, de dames krijgen van goede bekenden een aangepaste knuffel.

Voor meer tekst, klik HIER

Voor meer foto's, klik HIER